Kies een overzicht op alfabetische volgorde of op basis van afvalstroom

DUURZAME MESTVERWERKING

Bior Valor 3

Een wezenlijke bijdrage leveren aan het welzijn voor mens en natuur, door actief te zijn in die gebieden die de levenskwaliteit van de huidige en toekomstige generaties verhogen. Dat is de gedeelde visie van Renovia en SRE.

Renovia wenst in totaal 1.000.000 m³/ton varkensmest op te halen en deze op te waarderen tot waardevolle eindproducten in de regio Nederlands Limburg/Brabant. Op decentraal niveau wordt varkensmest verzameld en gescheiden (stap 1). De technologie die geleverd zal worden door VP Systems BV, moet deze varkensmest lokaal omzetten in 18% dikke mestfractie, 38% concentraat en 44% loosbaar water. Vervolgens wordt de dikke fractie met een droge stof gehalte van ca 35% vervoerd richting een drooginstallatie (stap 2A). De droogtechniek die zal gebruikt worden is niet de traditionele banddroger maar een Pulverised Air Dryer van Biovalor Europe BV;  deze installatie is in staat met minder energie en op een kostenefficiënte manier de dikke fractie in te drogen tot ca 70% droge stof. Een bijkomend doorslaggevend element is de minimale luchtemissie die bij dit proces veroorzaakt wordt, wat ecologisch een zeer positieve evolutie is ten opzichte van de klassieke banddrogers die vooral de luchtemissie problematiek moeten aanpakken. Parallel aan het drogen van de dikke fractie wordt het concentraat ingedampt tot een mineralenconcentraat klaar voor afzet (stap 2B). Tenslotte wil Renovia de gedroogde dikke fractie verder gaan opwaarderen (stap 3). Het eindproduct kan een droge vaste biobrandstof zijn, een meststof (korrels), een substraat (biochar) of zelfs diesel. Door een hoge toegevoegde waarde te creëren aan het eindproduct zal de rendabiliteit van de keten versterkt worden.

Status

Businessplannen zijn gereed. Scheidingslocaties aangekocht en/of in ontwikkeling. Locatiekeuze en – aankoop droging/opwaardering in uitvoering. Onderzoek gaande naar toepassing biochar en ontwerp installaties voor opwaardering. Financieringsbehoefte: gedeeltelijk gedekt.

Facts and figures (2013)

Verwerkingscapaciteit dierlijke mest:         1.000.000 ton per jaar varkensmest

Mineralenconcentraat en biochar:              100.000 ton per jaar (10%)

Scheidingstechniek:                                 VP Systems
Droogtechnologie:                                    Bior Valor

Pyrolyse en biochar activeringsinstallatie nog nader te kiezen/ontwikkelen.

Meer informatie

Het SRE is één van de trekkers van het cluster Biobased Oost-Brabant: een ontwikkelservice van en voor marktpartijen op het gebied van biobased. Vanuit deze ontwikkelservice wordt praktische ondersteuning geboden bij het ontwikkelen van uiteenlopende biobased initiatieven waaronder dit mestverwerkingsproject van Renovia.

Henri Elen
Renovia BVBA
Rietstraat 41
3900 Overpelt
België
T +32 479 532400 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">www.inno-plus.nl | www.vp-systems.nl

Jan Westra
Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE)
Keizer Karel V Singel 8
5615 PE Eindhoven
T +31 6814 17617 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.sre.nl
Twitter: @sre_eindhoven

image001logo BioenNWLogo Interreg