Frietproeverij met een boodschap: KNAP-meststoffen letterlijk geproefd tijdens IWA Resource Recovery Conference

Op 20 mei ging in Leeuwarden de IWA Resource Recovery Conference 2025 van start, een internationaal congres waar experts van over de hele wereld samenkomen rondom één missie: het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater. Onderzoekers, technologiebedrijven en beleidsmakers deelden de nieuwste inzichten en technologische ontwikkelingen in de transitie naar circulaire water- en nutriëntenketens.

De conferentie begon met inspirerende keynotes, waaronder een prikkelend verhaal van de European Space Agency (ESA) over nutriëntenhergebruik in de ruimtevaart. Maar ook dichter bij huis waren er voorbeelden van baanbrekende innovaties, zoals de vernieuwingen bij de zogenaamde energie- en grondstoffenfabrieken.

Voorwaarden voor doorbraakinnovaties

Tijdens zijn keynote benadrukte Bernhard Truffer (EAWAG) hoe belangrijk het is om niet alleen op technologie te focussen, maar vooral ook op de randvoorwaarden voor succesvolle innovatie. Door het creëren van sterke innovatiesystemen – met netwerken van stakeholders, gedeelde kennis, marktontwikkeling, financiering en beleidsmatige legitimatie – kan de kans op succesvolle doorbraken in resource recovery aanzienlijk vergroot worden.

KNAP-project op de kaart – met friet!

Een treffend voorbeeld van zo’n innovatiesysteem is het KNAP-project, waarin inmiddels 46 partners samenwerken aan de ontwikkeling en beoordeling van circulaire meststoffen. Kees Roest (KWR) presenteerde de resultaten van een veldproef waarin veertien innovatieve meststoffen zijn getest die zijn teruggewonnen uit reststromen. Eén daarvan, Puraloop, is inmiddels al toegelaten tot de markt.

De resultaten uit deze proefvelden zijn veelbelovend: gezonde aardappelplanten, een goede opbrengst en een tastbare bijdrage aan circulaire landbouw. Om die boodschap letterlijk tastbaar te maken, werd er na de presentatie friet uitgedeeld, gebakken van aardappels afkomstig uit deze veldproef. Zo konden de aanwezigen met eigen smaakpapillen ervaren dat hoogwaardige recycling niet alleen mogelijk is, maar ook letterlijk loont.

De frietstunt zorgde voor een smakelijke en effectieve manier om circulaire landbouw onder de aandacht te brengen — een geslaagd voorbeeld van communicatie die blijft hangen.

Voor meer informatie over het KNAP onderzoeks project kunt u contact opnemen met het Secretariaat van het Nutrient Platform.