IWA Resource Recovery 2025
PAGINA UNDER CONSTRUCTION
Click here for english: Potato fries grown with recycled fertilizers: Closing the phosphate loop
Aardappel frietjes geproduceerd met gerecycelde kunstmest: het sluiten van de fosfaat kringloop
Het KNAP project staat voor kringloopsluiting door nutriënten te herwinnen uit afval- en proceswater. Voor meer achtergrond over het KNAP project en onze partners, lees onze KNAP pagina.
Welke kringloop willen we sluiten en waarom?
Binnen de wereld is meer aandacht voor het sluiten van kringlopen, vanuit het perspectief om balans te brengen in stromen en ook vanuit het idee van circulaire economie. Maar er zijn ook andere redenen: de bronnen van bijvoorbeeld fosfaat zitten in verschillende landen en voor de EU is fosfaat en fosfaaterts een ‘critical raw resource’. Dit komt door de geopolitieke afhankelijkheid van landen grotendeels buiten de EU. Alhoewel er een grote voorraad in Noorwegen is gevonden, blijft de vraag voor fosfaat stijgen. Naast de beschikbaarheid heeft het winnen van fosfaat(ertsen) uit mijnen ook negatieve milieu impact. Aan de andere kant zijn er in Nederland problemen met een teveel van nutriënten in sommige wateren. De uitdaging is om nutriënten vanuit verschillende bronnen te herwinnen zodat ze functioneel gebruikt kunnen worden in de gebieden waar ze nodig zijn, zoals in de Europese landbouw. Overigens kunnen nutriënten ook gebruikt worden in andere toepassingen buiten de landbouw, echter focust het KNAP project zich op de landbouw.
Waarom uit afvalwater?
In ons eten zitten nutriënten die wij consumeren. Vervolgens gaan deze stoffen via onze poep en plas naar de waterzuiveringen. Een groot lek in de nutriënten kringloop zit in de afvalwaterketen als die nutriënten niet hergebruikt kunnen worden. Het is mogelijk om op een slimme en veilige manier deze nutriënten terug te winnen en te gebruiken als meststof. Zo produceert het bedrijf ICL Fertilisers op basis van as van verbrand slib de kunstmest Puraloop. Deze kunstmest is goedgekeurd, wat betekent dat het mag gebruikt worden als kunstmest. En de aardappels die de deelnemers van IWA konden proeven zijn bemest met deze gerecyclde kunstmest. Maar er is nog meer mogelijk. Binnen KNAP kijken we ook naar andere producten en of deze veilig en effectief gebruikt kunnen worden als kunstmest.
Waarom uit proceswater?
Proceswater is water wat uit fabrieken komt en die in het productieproces wordt gebruikt of geproduceerd. Denk in dit geval aan water wat wordt gebruikt om bijvoorbeeld aardappels te wassen of de al gesneden aardappels afspoelt. Dit water komt uiteindelijk uit de fabriek. Dit water is een ander type afvalwater dan van een rioolwaterzuivering, en daarom wordt het vanuit de wetgeving ook op een andere manier beoordeeld. In dit water zitten ook veel nutriënten die herwonnen zouden kunnen worden. Daarom wordt er binnen KNAP ook naar waterstromenen uit brouwerijen en uit de zuivel en aardappelverwerkende industrie gekeken, om te kijken of daar ook gerecyclede kunstmest van gemaakt kan worden.
Lees meer:
Artikel van de Correspondent : Nog dieper in de shit: na het stikstofprobleem wacht ons ‘fosfogeddon’