Een zee van urine op SAIL!

Deze week gaat SAIL van start in Amsterdam. Van 19 t/m 23 augustus zal Amsterdam het bruisende middelpunt zijn van de Tall Ships, varend erfgoed, moderne schepen, marineschepen en urine. Je zult nu denken: urine? Wat heeft dat met SAIL te maken?

Tijdens SAIL 2015 hebben Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de ambitie om een zee van urine te produceren (100.000 liter urine) om daarmee vervolgens groene projecten in Amsterdam te gaan bemesten.  Om de target te halen zijn zo’n half miljoen plasjes nodig. Het fosfaat dat aanwezig is in urine kan vervolgens gerecycled worden en gebruikt worden om kunstmest van te produceren.

De actie is helaas enkel voor mannen bedoeld omdat de urinoirs gemakkelijker gebruikt kunnen worden voor het recyclen. Urinoirs bevatten namelijk als het goed is alleen urine, en voor de recycling wil men enkel pure urine. Dit kan dan opgevangen worden in een plasgoot. De beoogde 100.000 liter urine zal omgezet worden in 140 kg struviet, wat als meststof gebruikt kan worden.

Het omzetten van menselijk afval in meststoffen is een initiatief waarbij meerdere waterschappen in Nederland al enkele jaren betrokken zijn. Dit wordt ondersteund door de Energie en Grondstoffen Fabriek, een partij waar het Nutrient Platform nauw mee samenwerkt.

Wanneer je besluit een plasje te plegen op SAIL kun je kiezen uit drie projecten waaraan jij je urine wil doneren. De projecten zijn allemaal gelieerd aan het Amsterdam Rainproof platform:

Het Polderdak Zuidas: Bij dit project is er de ambitie om een 1200 m2 grote tuin met een dijk op het dak van Broedplaats Old School te maken. Dit zal een echt ‘polderdak’ moeten worden waarbij het als een alternatieve waterberging zal fungeren en het ook de voordelen van een groen dak zal hebben.

Project WOW, het Plantagelab: Dit project richt zich op een tuin op daken en binnenplaatsen van een hostel gecombineerd met logie ruimte voor jongeren die op een creatieve wijze oplossingen zoekt voor stedelijke verduurzaming.

Verticale schooltuin Sint Jansschool: De Sint Jansschool wil een schooltuin tegen één van de muren maken. Deze moet dan bewaterd worden met regenwater. Zo gaat er geen ruimte af van het schoolplein en kunnen kinderen toch genieten van natuur- en milieuonderwijs.

Het project dat de meeste urine ophaalt wint de zakken kunstmest die van alle opgehaalde urine geproduceerd worden. Hiermee kunnen de projecten de planten die zij in hun project gebruiken bemesten.

Het Nutrient Platform roept iedereen op om aan dit goede initiatief bij te dragen en een plasje te wagen op SAIL! Want hoe meer pis hoe meer vreugd!