De urine van de bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten zal dit jaar worden verzameld en worden gerecycled tot meststof, die vervolgens in de landbouw gebruikt kan worden. “De verwachting is dat we 30.000 tot 50.000 liter urine ophalen. Dat zijn een kwart miljoen plasjes”, zegt Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten, tegen Omroep Gelderland. “De toiletten worden minimaal een keer per dag geleegd en naar een grote tankwagen ergens in Nijmegen gebracht. Als die vol zit, gaat die tankwagen naar Zutphen, waar GMB met de urine aan de slag gaat om de fosfaten eruit te halen. Dat is een nieuwe manier van duurzame kunstmestwinning. Dus we moeten de bezoekers zo veel mogelijk laten plassen”, lacht ze.
Tijdens de Vierdaagsefeesten wordt veel alcohol genuttigd, maar uit testen is gebleken dat urine met alcohol ook geschikt is voor hergebruik. “Dat is geen probleem. En medicijnen worden er uitgefilterd”, weet Vrijmoet. Ze doet een oproep aan wildplassers: “Doe dat alsjeblieft niet. Dat is zo vervelend voor de bewoners van de binnenstad. En daarnaast hebben wij de plasjes gewoon nodig als grondstof.”
De organisatie probeert het evenement steeds wat duurzamer te maken. Sinds vorig jaar maken alle horecagelegenheden in de stad gebruik van plastic glazen. En voor het eerst dit jaar wordt er milieuvriendelijk vuurwerk afgestoken. De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn van 18 tot en met 24 juli en worden georganiseerd vanwege de wandelvierdaagse, waar jaarlijks 42.000 mensen aan meedoen.
Roskilde
Afgelopen weekend werd ook op het Roskilde-festival urine ingezameld om te recyclen. Met de plas die daar is opgevangen worden velden met gerst geïrrigeerd. Van dat gerst wordt bier gemaakt dat in 2017 op het festival wordt geschonken. Bekijk hier de video over Roskilde