Op 8 juli vond de bijeenkomst Groen Fosfaat plaats in Zeijen, Drenthe. De ins en outs van het project ‘groen fosfaat’ passeerden deze dag de revue.
Groen Fosfaat kent haar oorsprong uit fosfaat van dierlijke mest en is daarom derogatie-proof. De meststof is afgestemd op de behoefte van de maisplant én de ondernemer. De Groen Fosfaat meststof bevat naast fosfaat ook stikstof, kalium en borium. Angela van der Sanden, projectmanager Groen Fosfaat van DLV Advies: “Als de proefresultaten naar wens zijn willen we volgend seizoen Groen Fosfaat in de markt zetten. Daarnaast bestuderen we ook de mogelijkheden voor ontwikkeling van Groen Fosfaat voor akkerbouwgewassen.”
Naast presentaties over het project Groen Fosfaat en over MeMon, producent van Groen Fosfaat, kwam Jan Huitema, Europarlementariër in de Landbouw- en Milieucommissie, aan het woord. Jan Huitema ging in op de mestproblematiek. Hij noemde dat Europa voor meer dan 90% afhankelijk is van de import van fosfaat. Daarna benoemde hij de grootste uitdagingen naar de toekomst, namelijk nutriëntenhergebruik, behouden biodiversiteit en de CO2-problematiek. Jan Huitema: “Hergebruik van grondstoffen, zoals fosfaat, is belangrijk, over 50 tot 100 jaar is het op.”
Tijdens de dag is benadrukt dat Groen Fosfaat een aanvulling is op dierlijke mest en geen vervanger van de dierlijke mest. Lees het volledige bericht hier.