TU Delft organiseert ronde tafel voor reststromen

TU Delft organiseert ronde tafel voor reststromen

De TU Delft organiseert ronde tafel sessies over het uitwisselen van reststromen tussen bedrijven in het kader van onderzoek en studentenopdrachten. TU Delft is betrokken bij het Europese Interreg project Upcycle Your Waste met o.a. de stad Den Haag en Omgevingsdienst IJmond.

Hier volgt een oproep voor de ronde tafels en het uitwisselen van reststromen.

De TU Delft zoekt bedrijven met monostromen van meer dan 10 ton per jaar, het liefst meer dan 1.000 ton per jaar. Het doel voor de bedrijven is om de stromen uit te wisselen. Te denken valt aan zure vloeibare stromen, natronloog oplossingen, kalkpellets en actief kool beladen met plantaardige olie. Het gaat niet om papier, hout en (verpakkings-)plastics.

Bij sessie gaan bedrijven letterlijk (online) aan tafel om reststromen met elkaar te bespreken om het van elkaar over te nemen en te gebruiken als grondstof. Hierdoor kan het ene bedrijf op de afvoer van reststromen besparen, terwijl het andere bedrijf een goedkope grondstof heeft. Bij zo’n bijeenkomst zitten circa 8 tot 12 bedrijven aan tafel. Na de sessie worden de aangeboden en gevraagde stromen met die van vorige sessies vergeleken. Bij een “match” worden de bedrijven met elkaar in contact gebracht. Als de aangeboden en gevraagde reststromen aan tafel geen match vinden, dan worden ze opgenomen in een gesloten database. Als bij andere sessies een match wordt gevonden, worden beide bedrijven aan elkaar geïntroduceerd. Deze methode heeft in ander landen al geleid tot flinke kostenbesparingen. Als stromen niet kunnen worden uitgewisseld, dan bestaat er de mogelijkheid die aan te dragen voor een studentenopdracht op het gebeid van verwerking of opwerking.  

De volgende sessie is op woensdag 23 juni van 10 tot 12 uur. Bij aanmelding wordt het bedrijf verder geinformeerd over de opzet van de sessie en over de bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Wel geinteresseerd maar verhinderd op 23 juni? In dat geval kan informatie over de stroom ook per mail gedeeld worden en daarme gezocht worden naar een match.

De sessie wordt georganiseerd door Jan-Henk Welink van de TU Delft. Neem voor meer informatie contact op met dhr Welink of met het secretariaat voor een doorverwijzing.