Finland lanceert groot nutriëntenrecycling programma

Meer dan 500 mensen hebben deelgenomen aan de conferentie ‘Recycle Nutrients for Clear Waters’ in Finland op 20 april in Helsinki ter ere van een €12 miljoen nationaal en Baltisch nutriëntenrecycling programma. Dit programma, gelanceerd door de Finse minister van landbouw en milieu Kimmo Tiilikainen, loopt van 2016 tot 2018.

Nutriëntenrecycling is een van de sleutelelementen voor een circulaire economie en voedselzekerheid, aldus Tiilikainen. De winstgevendheid van boerenbedrijven valt of staat met innovatie, duurzame productie, resource efficiency, promotie van lokaal voedsel en marketing van producten. Zo ontstaan er nieuwe kansen door nutriënten terug te winnen uit dierlijke mest en afvalwater. Tegelijkertijd wordt de nutriënten-druk op oppervlakte- en grondwater sterk gereduceerd wanneer nutriënten terug in de kringloop worden gebracht.

Het doel van het Finse programma is om technologieën, logistiek en diensten m.b.t. nutriëntenrecycling door te ontwikkelen en hoogwaardige producten uit biomassa te produceren. De financiering is met name gericht op bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen en testen, en nutriëntenrecycling-projecten waarin bedrijven betrokken zijn.

Lees hier meer over het programma en de conferentie hier.