Fiscaal voordelig investeren met behulp van de MIA en de Vamil

Bent u ondernemer en wilt u met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

De MIA\Vamil biedt fiscale voordelen en is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. Het totale budget dat het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft uitgetrokken voor 2024 voor MIA is € 192 miljoen. Voor Vamil is in 2024 € 25 miljoen beschikbaar.

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van uw investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven.

Voorwaarden

Wilt u MIA\Vamil aanvragen voor uw investering? Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om MIA of Vamil toe te passen in uw belastingaangifte:

  • De techniek of het bedrijfsmiddel waarin u investeert, staat op de Milieulijst.
  • Uw investering voldoet aan de omschrijving die daarbij staat.

Branches en thema’s

Waar kunt u aan denken bij milieuvriendelijke investeringen? Wilt u binnen uw onderneming bijvoorbeeld anders omgaan met grondstoffen en materialen (circulair ondernemen)? Werkt u in de landbouw, industrie, mobiliteit of bouw? Bekijk dan per sector hoe u MIA en Vamil kunt inzetten voor uw investeringen. De MIA\Vamil kan u ook helpen om een Green Deal tot uitvoering te brengen.

Meer informatie over wat de MIA en Vamil precies inhouden? Lees het op de website.