From Pee to Tea

From Pee to Tea

Op maandag 9 maart werd de eerste uitzending van Briljant! uitgezonden. Briljant! is een programma waarin innovatieve ideeën gepitcht worden die Nederland ‘beter, schoner en socialer maken’. Een van de deelnemers was Peter Scheer, eigenaar van Semilla Sanitation Hubs en ook betrokken bij het accelerator programma van Nijhuis Industries.

In de aflevering pitchte hij zijn project From Pee to Tea. Tijdens het proces wordt urine gekookt waarbij water verdampt, en wanneer de waterdamp afkoelt ontstaat er condens. Na het proces blijft negentig procent schoon drinkwater over en tien procent meststoffen. De meststoffen worden gebruikt om munt te groeien, waarmee heerlijke muntthee wordt gezet.

Deze innovatieve technologie kan bijdragen aan het adresseren van wereldwijde schaarste van water. Tot op heden hebben 650 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Het opschalen van deze technologie zou een grote stap zijn om dat te bereiken.

Van de tien ideeën werden er drie genomineerd voor de hoofdprijs. De experts in de jury verkozen From Pee to Tea als een van de genomineerden, omdat het “niet alleen ecologisch, maar ook humanitair heel belangrijk kan zijn en het gezuiverd water kan brengen in gebieden waar het nodig is, bijvoorbeeld door afvalwater of urine te zuiveren tot drinkbaar water.”

Benieuwd naar de hele aflevering of wil je meer weten over From Pee to Tea? Klik hier voor de hele aflevering!