Geen kringloop zonder mensen poep en plas

Geen kringloop zonder mensen poep en plas

Op vrijdagavond 17 juli stond het Nutrient Platform samen met Theun Vellinga van Wageningen UR, Peter Scheer van Semilla Sanitation Hub en Fides Lapidaire van Broodje Poep van de discussieavond Kringloop zonder menselijke poep en plas, georganiseerd door Cafe Utopie in Den Haag.

Want wat gebeurt er met nutriënten uit poep en plas? Waarom wordt dierlijke mest wel gelijk gebruikt en menselijke mest niet? Het grootste gedeelte van de nutriënten uit menselijke uitwerpselen gaan via riolering en slib naar de verbranding. Maar zijn er nog andere routes mogelijk om te zorgen dat al deze nutriënten nuttig gebruikt worden? Als dit technologische kan, wat moet er dan nog meer gebeuren, waar loopt men tegenaan?
Theun Vellinga vertelde over de mineralenstromen in de landbouw-voedselsystemen, Peter Scheer legde uit hoe zijn concept van Pee to Tea van afvalwater weer grondstoffen maakt en Fides Lapidaire ging in het op sociale aspect. Want durf jij een Broodje Poep te eten? Renske Verhulst ging in op het wetgevingsaspect en systeemdenken die belangrijk zijn voor het sluiten van de kringlopen.

De sprekers gingen naderhand met de aanwezigen het gesprek aan over hoe de nutriëntenkringloop gesloten kan worden. Vanwege corona-maatregelen, was het aantal aanwezigen gelimiteerd, maar de uitzending van 1,5 uur, is nu na te kijken op vimeo.

Klik hier voor de LinkedIn post en hier voor het terugkijken van de opname.