Green Deal North Sea Resources Roundabout officieel van start!

Op 3 maart jl. ondertekende o.a. Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van I&M de International Green Deal North Sea Resources Roundabout in Brussel. Deze Green Deal moet belemmeringen voor de handel van secundaire grondstoffen wegnemen. Staatssecretaris Dijksma zegt hierover: “Om onze economie groener te maken, wil ik de duurzame koplopers uit het bedrijfsleven ruimte geven om te innoveren. En dat is precies wat we met deze deal doen. Door grondstoffen opnieuw te definiëren en het gelijk te trekken met onze buurlanden, word het gemakkelijker voor bedrijven. Hiermee helpen we ook het milieu en brengen we de bedrijvigheid tussen de landen in het Noordzeegebied in een stroomversnelling.”

 

Naast Nederland sluiten Frankrijk, Vlaanderen en Groot-Britannië zich ook aan bij de Green Deal. Ook organisaties als Natuur en Milieu en VNO-NCW doen mee met de grondstoffenrotonde. Het Nutrient Platform ondersteunt het initiatief.

Het initiatief zal uit verschillende rondes bestaan waarbij verschillende reststromen en secundaire grondstoffen zullen worden meegenomen. Twence doet in de eerste ronde mee met de export van compost. In andere rondes zal waarschijnlijk struviet ook meegenomen worden. Hier vind je meer informatie over het initiatief.

De ondertekening terugkijken? Dat kan via deze link.