Plas mee voor een groener Amsterdam

Plas mee voor een groener Amsterdam

Komende zondag produceert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht fosfaat uit urine van Amsterdammers. Met een ludieke actie op het Beursplein wil het waterschap inzichtelijk maken hoe uit urine fosfaat wordt gewonnen. Een grondstof voor kunstmest die gebruikt kan worden in land- en uinbouw. Doel van deze concrete actie is om 1 hectare daknatuur in Amsterdam te realiseren. Amsterdammers kunnen ter plekke hun bijdrage leveren door hun blaas te legen in een van de plaskruizen. Om 12.00 uur geven dagelijks bestuurder Peer Rooijmans en presentator Ruben Nicolaï het startsein voor de inzameling.

Dagelijks Bestuurder Peer Rooijmans: “Door deze actie willen we Amsterdammers op kleine schaal laten zien wat vanaf eind dit jaar op grote schaal gaat gebeuren met hun urine bij de rioolzuivering in Amsterdam-West. Dan wordt gestart met het winnen van de grondstof fosfaat uit urine, waar uiteindelijk de meststof struviet van kan worden gemaakt. Een innovatief voorbeeld hoe het waterschap bijdraagt aan een duurzame en groene economie.”Op dit moment wordt fosfaat met name gewonnen uit mijnen in onder andere Marokko en China. Het is een kostbare meststof en de verwachting is dat deze natuurlijke bronnen uitgeput raken. Zonder fosfaat kan geen enkel gewas groeien. Door de groei van de wereldbevolking kan het terugwinnen van fosfaat uit urine een belangrijke bijdrage leveren aan de toenemende vraag naar agrarische producten.

plaskruis-beurspleinPeer Rooijmans zal op de International Water Week (IWW) de opbrengst van de actie Green Urine overhandigen aan de partijen die deze daknatuur gaan realiseren. De International WaterWeek is een tweejaarlijks evenement in de Rai waar 25.000 waterexperts vanuit de hele wereld bij elkaar komen om kennis te delen over de laatste ontwikkelingen op watergebied. Dit jaar staat de IWW in het teken integrale wateroplossingen voor een groene economie en ook het Nutrient Platform is daar vertegenwoordigd op de Aquatech beursvloer binnen het Holland Business Pavilion. Ook zullen meerdere workshops en sessies gedurende de conferentie in het teken staan van grondstoffenterugwinning bij de afvalwateringszuivering. 

—————————————————————————————————————————————————–
Voor meer informatie over de International Water Week, kijk op: www.internationalwaterweek.com
Meer weten over fosfaatterugwinning in de regio Amsterdam, klik hier