Succesvolle Innovatie-estafette voor het Nutrient Platform

Succesvolle Innovatie-estafette voor het Nutrient Platform

WHS 0105

Voor een volle zaal opende minister Schultz van Haegen de Innovatie-estafette en nam plaats in een zelfrijdende auto voor de allereerste proefrit op de openbare weg. Nutrient Platform deelnemer Kees Langeveld (ICL Fertilizers) wist tijdens de plenaire opening de kracht van het Ketenakkoord Fosfaatkringloop goed uiteen te zetten, en daarmee zijn visie op maatschappelijke uitdagingen en innovatieve oplossingen. “De focus ligt op samenwerking met partijen buiten je eigen sector met een gedeelde sterke toekomstvisie: 100% hergebruik. Hoe daar te komen? Denk buiten de bestaande patronen!” Staatssecretaris Mansveld sloot zich daar bij aan, haar quote tijdens het ondertekenen van het Ketenakkoord Kunstof Kringloop: “Afval moet een product worden waar je geld voor krijgt.”

algemeenHet Ketenakkoord Fosfaatkringloop is tijdens de vorige editie van de Innovatie-estafette ondertekend door 20 partijen. Twee jaar later is dit uitgegroeid tot een krachtig netwerk bestaande uit 32 partijen die nu al concrete successen kunnen tonen. Want dat is natuurlijk altijd de vraag, wat gaat er gebeuren na de ondertekening van een akkoord?

Er is ontzettend veel bereikt de afgelopen twee jaar. De zichtbaarheid en bewustwording zijn enorm vergroot bij de leden van het platform en in de rest van Nederland. Uitingen als: ‘uw poep en plas is goud waard’, ‘mest, het nieuwe zwarte goud’ en ‘zeiken voor kunstmest’ zijn veelvuldig in landelijk en regionaal nieuws voorbij gekomen. De Grondstoffenfabrieken, op initiatief van de Waterschappen, schieten als paddestoelen uit de grond. Vanaf 1 januari 2014 kan zeer waarschijnlijk struviet als kunstmest verkocht worden en timmeren we Europees ook hard aan de weg. Na het grote succes van de eerste European Sustainable Phosphorus Conference dit voorjaar in Brussel, geinitieerd door het Nutrient Platform, is het European Sustainable Phosphorus Platform (ESPP) gestart met als voorzitter Arnoud Passenier. Onze Vlaamse buren zijn het Vlaams Materialen Programma gestart, en vrijdag 15 november is het Deutsche Phosphor-Plattform officieel gelanceerd.

WHS 0298De Innovatie-estafette heeft een fantastisch podium geboden voor het Ketenakkoord Fosfaatkringloop, de verschillende producten van teruggewonnen fosfaat waren populaire gadgets onder de bezoekers om mee naar huis te nemen en de levende drol was een regelrechte hit!

Na veel voorbereidingen zijn we 12 november als projectteam met veel energie terug naar Den Haag gekeerd, klaar voor nieuwe uitdagingen.

Klik hier voor een korte film over de Innovatie-estafette 2013: http://www.youtube.com/watch?v=oc7dOUFhN8E&feature=share&list=UU2iT3-xZDqx1Hg5JFJ51KtQ

Binnenkort komt er meer beeldmateriaal van de Innovatie-estafette online, dus houd de website en de nieuwsbrief in de gaten!

Annemiek Strijker