Broodje Poep in Briljant!

Broodje Poep in Briljant!

In Briljant!, een RTL4 programma waarin innovatieve ideeën gepitcht worden om kans te maken op een geldprijs van tienduizend euro, was Fides Lapidaire te zien met haar idee Broodje Poep.

Broodje Poep is een initiatief met als uitgangspunt: het sluiten van de kringloop. Fosfaatmijnen raken uitgeput, maar fosfaat en andere nutriënten zoals stikstof zijn essentieel voor het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Op verschillende manieren worden nutriënten al herwonnen, maar nutriëntrijke menselijke uitwerpselen zijn tot op heden nog weinig benut. Fides Lapidaire wil daar verandering in brengen door haar eigen ontlasting op te vangen met een droogtoilet. Dit kan vervolgens gecomposteerd worden en met behulp daarvan kunnen nieuwe ingrediënten voor de broodjes groeien.

Met haar innovatieve idee werd Fides de winnaar van Briljant! aflevering 4.

Fides, die op de lijst van Duurzame Jonge koplopers – de DJ100- van 2020 staat, is op dit moment bezig met een documentaire over het maken van een Broodje Poep en hoe nutriënten uit onze poep en plas een rol kunnen spelen in de productieketen.

Eerder kwam nutriëntenrecycling al aan bod in dit programma, aangezien Peter Scheer ook al te zien was in een aflevering van Briljant!. Hij pitchte vanuit Semilla Sanitation Hubs zijn project From Pee to Tea. Benieuwd naar From Pee to Tea? Lees hier ons vorige artikel over deze uitzending.