Fosfaat uit afvalwater in Amersfoort

Fosfaat uit afvalwater in Amersfoort

Energie- en grondstoffenfabriek

Waterschap Vallei en Veluwe heeft sinds 2016 een ‘energie- & grondstoffenfabriek’. Het is de eerste afvalwaterzuivering in Nederland die gerecycled fosfaat produceert die direct kan worden toegepast in de land- en tuinbouw.

Waterschap Vallei en Veluwe heeft de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amersfoort omgebouwd tot een ‘fabriek’ die energie en grondstoffen produceert. Uit afvalwater en rioolslib wekken we energie op. Daarnaast winnen we fosfaat terug. Met toepassing van de Pearl technologie levert dit jaarlijks naar schatting 900 ton hoogwaardig kunstmest op. De fabriek, ook wel Omzetpunt Amersfoort genoemd, wordt mede mogelijk gemaakt door een LIFE+ subsidie van de Europese Unie.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie levert zoveel energie op dat RWZI Amersfoort energieneutraal werkt met een overschot dat goed is voor de elektriciteitsbehoefte van 600 huishoudens.

De energie die we opwekken in Amersfoort en Apeldoorn wordt gebruikt om het totale zuiveringsproces op al onze 16 zuiveringsinstallaties in ons werkgebied energieneutraal te maken. Na realisatie van de huidige projecten in Amersfoort en Apeldoorn, wekken we 80% van de energie op die nodig is om alle 16 zuiveringsinstallaties in ons werkgebied energieneutraal te laten functioneren.

Status

Gerealiseerd in 2016

Investeringen

Ruim 10 miljoen euro met een LIFE+ subsidie van de Europese Unie

Meer informatie

Filmpje Omzetpunt Amersfoort

Waterschap Vallei en Veluwe
Theo Brand
Steenbokstraat 10
7324 AX Apeldoorn
Nederland

T 055 527 29 11 | E tbrand@vallei-veluwe.nl
www.omzetpuntamersfoort.nl | www.vallei-veluwe.nl
Twitter: @ValleienVeluwe

Logo Omzet amersfoortFC

Leden